Restauracja mała czy duża jest miejscem, w którym gotowanie odbywa się na szeroką skalę. Wszechobecna wilgoć, mnogość zapachów i wiele innych aspektów towarzyszących przygotowywaniu posiłków może znacznie przeszkadzać pracownikom, dawać się we znaki klientom oraz wpływać na stan mebli. Właśnie dlatego konieczne jest wyposażenie kuchni w dobrze działający okap, który będzie w stanie poradzić sobie z wieloma zanieczyszczeniami i wilgocią. Jaki wybrać okap do kuchni, dlaczego modele ze stali nierdzewnej są tak popularne oraz dlaczego warto kupić okap do swojej restauracji? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Dlaczego dobry okap kuchenny do restauracji jest koniecznością?
W każdej kuchennej restauracji panują specyficzne warunki, a wszystko przez wzgląd na to, że na szeroką skalę przygotowuje się różne posiłki. Właśnie tam dochodzi do smażenia, gotowania czy pieczenia. To wszystko sprawia, że w powietrzu unoszą się nieprzyjemne zapachy i para wodna oraz panuje duża wilgotność powietrza. Właśnie dlatego rekomenduje się używanie okapów, gdyż w restauracji są one koniecznością. Zakup dobrego okapu do restauracji pozwoli na zmniejszenie ilości tłustych osadów, wilgoci i brzydkich zapachów, które mogą być naprawdę intensywne. Umożliwi również zabezpieczenie mebli przed wilgocią, ochroni pracowników i klientów przed wdychaniem kurzu, alergenów i wszystkich unoszących się w powietrzu substancji szkodliwych. Warto wiedzieć, że dobrze dobrany okap do restauracji pozwoli na ochronę tekstyliów np. zasłon czy tapicerowanych mebli znajdujących się na sali przyjęć gości przed brzydkimi zapachami. Pamiętajmy, że dobry okap powinien być dedykowany takim miejscom jak lokale gastronomiczne. W kuchniach restauracyjnych nie wystarczy zwykły okap, który nadaje się do tradycyjnej domowej kuchni. Musi on mieć odpowiednią wydajność i być wyprodukowany z niezawodnych i trwałych materiałów o dużej odporności na korozję.
Okap do kuchni - jaki wybrać?
Wybierając okap do kuchni w restauracji, koniecznie należy zwrócić uwagę na jakość i wydajność działania, gdyż każdy lokal gastronomiczny jest miejscem, w którym urządzenia muszą wyróżniać się najwyższą trwałością i funkcjonalnością. W takich miejscach sprawdzą się okapy ze stali nierdzewnej. Istnieje ich kilka rodzajów. To:
- okapy w wersji nawiewno-wywiewnej;
- okapy w wersji wywiewnej;
- okapy w wersji kondensacyjnej.
Okapy można dzielić także przez wzgląd na miejsce, w którym będą użytkowane. Takie okapy ze stali nierdzewnej można zamontować przy ścianie, w części centralnej pomieszczenia, gdzie blaty robocze i kuchenka znajdują się pośrodku kuchni i w wielu innych lokalizacjach. Są to okapy indukcyjne, kompensacyjne, skośne, trapezowe i skrzyniowe. Ważne są także wymiary okapu. Powinien być on jak najlepiej dopasowany pod względem wysokości, głębokości i szerokości tak, aby pasował do kuchni i dawał jak najlepszą wydajność. Dobrym wyborem są modele ze stali nierdzewnej bądź stali kwasoodpornej. Należy pamiętać, że specjalistyczne okapy gastronomiczne wyróżnia wysoka jakość wykonania oraz duża skuteczność działania, dlatego każda restauracja powinna pomyśleć o ich zakupie. Są to zupełnie inne produkty niż te na co dzień dostępne w sklepach.
Dlaczego warto wybrać okap kuchenny do restauracji ze stali nierdzewnej?
Stal nierdzewna jest materiałem, który od lat zyskuje popularność w gastronomii. Tworzy się z niej meble do kuchni restauracyjnych, a wszystko przez wzgląd na ogromną trwałość. Okap kuchenny do restauracji wyprodukowany właśnie ze stali nierdzewnej również będzie wyróżniał się ogromną wytrzymałością, odpornością na czynniki szkodliwe i korozję, co przełoży się na funkcjonalność okapu oraz jego wygląd. W miejscach, w których dochodzi do przygotowywania żywności, bardzo ważne jest, aby wszystkie elementy pozostawały w nienagannej czystości. Taki okap ze stali nierdzewnej można łatwo wyczyścić ze wszystkich zabrudzeń przy użyciu środków do czyszczenia oraz użytkować go przez wiele lat. Co ważne, okapy ze stali nierdzewnej można łatwo modyfikować na swój sposób np. poprzez dodanie elementów dodatkowych jak łapacze tłuszczu, wykonanie oświetlenia itd., dzięki czemu będą one funkcjonalnym dodatkiem do każdej restauracji, gdzie należy dbać o higienę pracy i bezpieczeństwo pracowników oraz przygotowywanej żywności.
Okap kuchenny do restauracji ze stali nierdzewnej - jak o niego dbać?
W celu zapewnienia długiej żywotności zakupionemu okapowi restauracyjnemu, konieczna jest odpowiednia dbałość o niego. Takie produkty mają najczęściej 2-letnią gwarancję, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą jeszcze dłużej. Koniecznie należy czyścić okap regularnie przy użyciu środków przeznaczonych do stali nierdzewnej. W sytuacji, kiedy mamy okap ze stali kwasoodpornej, należy wybierać produkty przeznaczone do tego materiału. W przypadku okapów z łapaczami tłuszczu warto zadbać również o ich dogłębne czyszczenie. Zalecane jest, aby dbać o usuwanie skroplin z rynienki ociekowej, gdzie może gromadzić się wiele zanieczyszczeń. Taka dbałość może znacznie przedłużyć trwałość zakupionego okapu. Dobrze dobrany okap to szansa na odprowadzanie ciepła, pary wodnej i tłuszczu. W niego powinien być wyposażony każdy lokal gastronomiczny, a wszystko w trosce o bezpieczeństwo i higienę pracy oraz komfort gości odwiedzających restaurację.