Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Jaki wymiary mają stoły robocze do gastronomii? Jaki wybrać?

10 Feb 2023
przez Administrator

Kuchnia w restauracji jest miejscem, w którym przygotowuje się i wydaje posiłki gościom. Aby praca mogła przebiegać w komfortowych warunkach, konieczne jest wyposażenie pomieszczenia w dobre akcesoria i meble. Kluczowe są tu stoły robocze, które powinny oferować dużą ilość miejsca i być bezpieczne dla żywności oraz łatwe do utrzymania ich w czystości. Rewelacyjnie sprawdzają się tu stoły ze stali nierdzewnej, gdyż materiał ten ma naprawdę znakomite właściwości. Jakie powinny być wymiary stołów roboczych, jakie są ich rodzaje oraz jaki stół warto wybrać? Dowiesz się z naszego artykułu.

Stoły robocze ze stali nierdzewnej - dlaczego są idealne do gastronomi?

Stal nierdzewna jest materiałem, który wykazuje dużą odporność na działanie korozji. Właśnie dlatego jest tak chętnie wybierany do miejsc, w których przygotowuje się żywność. W końcu nie można dopuścić do tego, że meble, które mają kontakt z jedzeniem, będą niehigieniczne i niezgodne z normami Sanepidu. Stoły robocze wykonane ze stali nierdzewnej to również rewelacyjna wytrzymałość, trwałość i odporność na działanie wilgoci, tłuszczu, detergentów i wielu innych czynników jak np. uderzeń, z którymi absolutnie nie poradziłyby sobie tradycyjne meble kuchenne. Dodatkowo meble ze stali nierdzewnej posiadają gładką powierzchnię, która jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Dzięki temu nie ma konieczności ciągłego szorowania, aby pozbyć się zabrudzeń. Nie wnikają one w strukturę mebla, a więc można je prosto i szybko wyczyścić nawet po zaschnięciu. Jedną z najważniejszych cech takich mebli ze stali nierdzewnej jest ich odporność na działanie wysokich temperatur, dlatego nawet w przypadku kontaktu z gorącym garnkiem czy patelnią struktura stołu nie zostanie naruszona.

Stół roboczy gastronomiczny - jakie są rodzaje?

Stoły robocze gastronomiczne to meble, które mogą być ustawione przy ścianach lub w miejscu centralnym kuchni, np. na środku. Stoły przyścienne ze względu na to, że są ustawiane przy ścianach, są wyposażone w specjalne listwy, które ograniczają przedostawanie się płynów i żywności za meble. Dzięki temu powierzchnia może pozostać czysta oraz nie powstają nieprzyjemne zapachy. Ma to ogromne znaczenie w restauracjach, gdzie kuchnia jest często sprawdzona pod względem czystości przez Sanepid. Z kolei stoły centralne stosuje się najczęściej pośrodku pomieszczenia. W takich miejscach najczęściej kroi się produkty, przygotowuje sałatki, sosy i wiele innych dań. Można na nich również przygotowywać talerze do wydania dań gościom. Warto wiedzieć, że takie modele mogą być dodatkowo wyposażone w funkcjonalne szuflady czy szafki, które posłużą do przechowywania gadżetów, narzędzi, drobiazgów czy nawet przypraw. Dobór odpowiedniego stołu pozwoli stworzyć idealną powierzchnię roboczą, dzięki czemu pracę będą mogły przebiegać szybko, sprawnie i komfortowo dla wszystkich zatrudnionych osób.

Stół roboczy - wymiary poszczególnych modeli

Wybór stołu roboczego ze stali nierdzewnej będzie doskonałą decyzją dla każdego lokalu gastronomicznego. Problem może pojawić się jednak w sytuacji dopasowywania wymiarów do potrzeb restauracji i możliwości, jakie daje pomieszczenie. Otóż dostępne są modele w różnych rozmiarach, małe i duże. Do dużych kuchni, gdzie przygotowuje się spore ilości różnych potraw, można wybrać stół przyścienny wyposażony w listwę, dzięki której jedzenie nie będzie przedostawało się za mebel. Taki duży stół ma wymiary 2000x700x850 mm. Wyposażony jest w dodatkową półkę dolną, na której można umieszczać potrzebne produkty. Oczywiście można zdecydować się na inne stoły np. centralne, które dostępne są w wymiarach: szerokości od 600 do 1200 mm, głębokości 600 mm oraz wysokości 850 mm. Rewelacyjnie może sprawdzić się też stół roboczy przyścienny z trzema szufladami i szafką o wymiarach 830x600x850 mm. To znakomity wybór do każdej restauracyjnej kuchni, a wszystko przez wzgląd na ogromną funkcjonalność.

Jak dbać o stoły robocze i inne meble ze stali nierdzewnej?

Stoły robocze ze stali nierdzewnej powinny być regularnie czyszczone i konserwowane, a wszystko po to, aby zapewnić im trwałość i możliwość wieloletniego użytkowania. Choć stal nierdzewna jest materiałem odpornym na uszkodzenia, warto stosować się do kilku zasad. Stoły robocze czy inne meble ze stali nierdzewnej należy utrzymywać w czystości i dbać o to, aby osady i wszelkie zabrudzenia usuwać od razu. Do czyszczenia powierzchni warto używać specjalnych środków do tego przeznaczonych, dzięki czemu będą mogły służyć dużo dłużej. Dodatkowo dobrze jest konserwować je przy użyciu specjalnych płynów. Pamiętajmy, że powierzchnia blatów roboczych ze stali nierdzewnej nie jest miejscem do krojenia przy użyciu metalowych narzędzi kuchennych, dlatego zawsze należy robić to na deskach. Warto również zapamiętać, że do czyszczenia mebli wykonanych ze stali nierdzewnej nie powinno się używać środków do srebra, mleczek ścierających, proszków, wybielaczy i produktów z chlorem w składzie, gdyż mogą wpływać destrukcyjnie na powierzchnię.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »