Okap to nieodzowny element każdej kuchni, a już w szczególności tej w lokalu gastronomicznym. Co takiego daje to urządzenie? Jego podstawowym zadaniem jest pochłanianie zapachów, które powstają w wyniku gotowania, smażenia czy pieczenia potraw. Poza zapachami pochłania również inne opary, takie jak np. parujący tłuszcz czy parę wodną. Zajmuje się także usuwaniem nadmiaru ciepła z pomieszczenia, w którym się gotuje. Profesjonalny sprzęt zapewnia nie tylko porządek, czy higienę, ale też bezpieczeństwo i przede wszystkim komfort pracy kucharzy.
Okapy możemy podzielić ze względu na miejsce montażu, na dwa główne rodzaje. Pierwszy z nich to okap przyścienny. Jak sama nazwa wskazuje, ciąg kuchenny znajduje się bezpośrednio przy ścianie. Drugi rodzaj to okap centralny. W tym przypadku ciąg kuchenny zlokalizowany jest na środku kuchni. Istnieje też podział okapów ze względu na ich kształt. Wyróżniamy skośne, trapezowe i skrzyniowe. Z kolei ostatni podział mówi o okapach wyciągowych i nawiewno-wyciągowych. Praca tych pierwszych opiera się wyłącznie na wyciąganiu oparów z pomieszczenia. W dalszej części artykułu dowiesz się, gdzie kupić dobry, jakościowy okap gastronomiczny, na co zwrócić uwagę przy zakupie, oraz na jakiej wysokości zamontować okap, aby cieszyć się efektowną pracą.
Przed zakupem dowiedz się, jaki okap gastronomiczny wybrać do Twojego lokalu
Pamiętaj, że okap w lokalu gastronomicznym powinien przede wszystkim być dostosowany do warunków, jakie tam panują. Mowa o wielkości pomieszczenia, czy o wielkości urządzeń znajdujących się pod nim itp. Dlatego też o tym, jakiej wielkości będzie okap, powinny decydować urządzenia grzewcze, które się pod nim znajdują. Dla przykładu, jeśli są one małe, np. toster, frytkownica, czy gofrownica, wówczas wystarczający okaże się okap, którego głębokość obejmuje szerokość stołu, na którym stoją te urządzenia. Kolejną rzeczą, która bardzo często warunkuje rozmiar okapu, jest wielkość pomieszczenia, w którym ma się znajdować. Jeżeli mamy do czynienia z niskim sufitem w kuchni, warto rozpatrzyć zakup okapu przyściennego, który nie ma zbyt długiego wyciągu. Dodatkowo okap umiejscowiony jest z boku, a nie w centralnej części kuchni i może mieć małą powierzchnię. W XXLINOX znajdziesz różne typy okapów. Jednak je wszystkie łączy jedno. Mianowicie wykonane są ze stali nierdzewnej. Tego materiału używa się do wyposażenia profesjonalnych kuchni w lokalach gastronomicznych. Jest niesamowicie wytrzymały, odporny na kwasy, korozję i inne czynniki. Jeśli będziesz odpowiednio dbać o meble czy urządzenia ze stali nierdzewnej, posłużą Tobie przez lata.
Na jakiej wysokości najlepiej jest zamontować okap kuchenny?
To bardzo istotne zagadnienie. Przed montażem należy się nad tym zastanowić i dobrze to zaplanować. Będzie to bowiem miało wpływ na prawidłowe i efektywne działanie urządzenia, a przy tym Twoją satysfakcję z jego pracy. To na jakiej wysokości zamontować okap? Zachowaj odpowiednią odległość od urządzeń grzewczych, zlokalizowanych pod nim. Jeśli zastosujesz zbyt dużą odległość, wówczas wchłanianie oparów może odbywać się mniej skutecznie. Wskutek tego zapachy będą rozprzestrzeniały się po całym pomieszczeniu. Co jeśli okap powiesisz zbyt nisko? Wtedy może przeszkadzać kucharzowi w czasie gotowania, a nawet doprowadzić do jakiegoś urazu. Pamiętaj również o dostosowaniu rozmiaru okapu do wielkości pomieszczenia i rozważ to, co się pod nim znajduje. Weźmy pod uwagę kuchenkę gazową i indukcyjną. Dla tej pierwszej przyjmuje się, że odległość dolnej krawędzi okapu od kuchenki powinna wynosić minimum 70 cm. W przypadku płyty indukcyjnej odległość ta jest mniejsza i wynosi 60 cm. Powinieneś też wziąć pod uwagę informacje zamieszczone w instrukcji obsługi i montażu poszczególnych rodzajów okapów.
Wydajność okapu gastronomicznego - to kolejny istotny aspekt
Czym tak w zasadzie jest wydajność okapu gastronomicznego? Wydajność tego urządzenia podaje się w metrach sześciennych na godzinę. Istnieje prosty sposób, aby obliczyć niezbędną wydajność okapu w danym pomieszczeniu. Należy pamiętać, że idealnie dobrane urządzenie powinno filtrować powietrze zebrane w całym pomieszczeniu minimum sześć razy na godzinę. Do wyliczeń potrzebujesz pomnożyć gabaryty kuchni przez 9. Skąd wziąć gabaryty kuchni? To prostsze niż myślisz - pomnóż powierzchnię przez wysokość. Przy zakupie sprawdź również głośność, jaką generuje urządzenie. Zbyt głośna praca może przeszkadzać w wykonywaniu codziennych obowiązków w lokalu gastronomicznym. Zadbaj o komfort swoich pracowników. W przypadku korzystania z najmniejszej mocy okapu głośność nie będzie zbyt duża. W miarę zwiększania mocy głośność będzie rosła.
Okap na zamówienie?
Jesteś zainteresowany zakupem okapu ze stali nierdzewnej? Sklep internetowy XXLINOX oferuje szeroką ofertę tych produktów. Jeśli jednak okaże się, że masz niestandardowy wymiary kuchni w lokalu gastronomicznym lub zwyczajnie żaden z modeli Tobie nie pasuje, złóż spersonalizowane zamówienie. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów i dajemy możliwość wykonania dowolnego wymiaru urządzenia. Tyczy się to również sprzedawanych mebli. Jeśli jesteś na etapie urządzania kuchni w knajpie albo w trakcie remontu i wymiany sprzętu, warto rzucić okiem na asortyment. Znajdziesz w nim wszelkie niezbędne meble, takie jak: szafy i szafki, półki wiszące, regały, wózki i wiele innych. Wszystkie meble i sprzęty cechują się ogromną wytrzymałością. Wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Odporna jest ona na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, temperaturę, korozję, niedogodne warunki i inne. Dodatkowo cechuje się dużą prostotą, ale też jednolitością. Chcesz cieszyć się kuchnią jak na prawdziwego profesjonalistę przystało? Postaw na meble i urządzenia ze stali.