Wentylacja to nieodzowny element większości pomieszczeń. Jeśli chodzi o lokale gastronomiczne to rzecz niezbędna i konieczna. Zapewnia ona wymianę powietrza zużytego w pomieszczeniu na świeże. Odpowiada również za odprowadzanie substancji zapachowych, czy szkodliwych, a także ograniczenie wilgotności w powietrzu. Co by się stało, gdyby zabrakło wentylacji? Otóż bardzo szybko wzrósłby poziom dwutlenku węgla, który generowany jest przez człowieka w czasie oddychania. Zapachy tłumiłyby się w pomieszczeniu. To wszystko spowodowałoby spadek jakości powietrza. Konsekwencje tego odbijają się zaś na zdrowiu człowieka. Mogą skutkować takimi objawami jak: bóle głowy, złe samopoczucie. Mówiąc o lokalu gastronomicznym głównym celem zastosowania wentylacji jest odprowadzanie przez nią nadmiaru ciepła, pary wodnej, ale też zanieczyszczeń. Dzięki temu zarówno pracownicy, jak i klienci restauracji mają dostęp do świeżego powietrza, o właściwym składzie, temperaturze i wilgotności.
Wentylator kanałowy, co to tak właściwie jest?
Istnieją różne rodzaje wentylacji. Najbardziej podstawowa jest wentylacja grawitacyjna, uwarunkowana od praw fizyki. Nie wymaga ona żadnego wspomagania. Jednak czasem jest ona niewystarczająca. Wówczas niezbędne okazuje się zastosowanie wentylacji mechanicznej - ciąg wspomagany jest przez urządzenie silnikowe i może nim być właśnie wentylator kanałowy. Jeżeli więc w restauracji czy to od strony kuchni, czy sali dla gości, wentylacja działa za słabo, wentylator kanałowy spisze się doskonale. W gastronomii głównym problemem jest ciepło i wilgoć, produkowane z licznych źródeł. Kolejną kwestią są różnorakie zapachy, które powstają wskutek gotowania czy pieczenia. W przypadku kuchni ciepło powstaje od ludzi, od maszyn i urządzeń, ale też od tak pryzmatycznych rzeczy, jak oświetlenie czy promienie słoneczne. Z kolei wilgoć powstaje w wyniku zmywania czy gotowania. Zastosowanie wentylatora kanałowego może okazać się więc niezbędnym rozwiązaniem.
Rodzaje wentylatorów kanałowych
Istnieje kilka typów wentylatorów kanałowych. Najczęstszy podział odbywa się pod względem ich konstrukcji. Wyróżniamy wówczas wentylatory kanałowe osiowe i promieniowe. Jaka jest różnica? Przede wszystkim w kącie wlotu i wylotu. Tymi bardziej podstawowymi są urządzenia osiowe, które z kolei dzielą się na kolejne - klasyczne i przeciwbieżne. Te drugie mają nieco większą moc, ale wciąż jest ona podobna do specyfikacji wentylatorów osiowych. Z kolei wentylatory kanałowe promieniowe charakteryzują się dużą mocą i dużym przepływem powietrza. Przy zakupie wentylatora kanałowego należy również zwrócić uwagę na jego wymiar. Musi on być ściśle dopasowany do konkretnej instalacji wentylacyjnej, która jest zamontowana w lokalu gastronomicznym. Do najbardziej popularnych zaliczają się następujące wymiary: fi 100 mm, fi 125 mm, fi 150 mm, oraz fi 200 mm.
Wentylator kanałowy i jego głośność
Skoro już wiesz, czym jest wentylator kanałowy, oraz jakie ma zastosowanie, pora pochylić się nad kolejnym ważny aspektem. Mowa o głośności, z jaką on pracuje. W przypadku restauracji spiszą się modele, których praca jest prawie że niesłyszalna dla ucha. Chodzi przede wszystkim o to, aby urządzenie w momencie pracy nie przeszkadzało klientom lokalu gastronomicznego. Przychodząc do restauracji oczekujemy chwili prywatności, by w gronie bliskich czy rodziny zjeść posiłek, porozmawiać i wspólnie spędzić czas. Na rynku dostępnych jest wiele wentylatorów kanałowych, wyróżniających się cichą pracą. Niektóre firmy wprowadziły pewne udogodnienia, które właśnie wpływają m.in. na głośność pracy opisywanych urządzeń. Mowa o możliwości zmiany prędkości silnika wentylatora - na niskie i na wysokie obroty. Innym rozwiązaniem jest łożysko kulkowe, które zmniejsza hałas i zapewnia długi czas bezawaryjnej pracy urządzenia.
Dowiedz się, gdzie najlepiej jest zamontować wentylator kanałowy?
Warto odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie dokładnie powinien być zamontowany wentylator kanałowy? Odpowiedź jest prosta - możliwie jak najdalej od punktów, którymi wpada świeże powietrze do wnętrza, mowa o oknach i drzwiach. Dlaczego jest to takie ważne? Wystarczy logicznie pomyśleć, po co powietrze z zewnątrz ma ulegać ponownej cyrkulacji? Nie ma takiej potrzeby. Z punktu fizycznego wentylator powinien być dodatkowo montowany jak najwyżej od podłogi. Właśnie pod sufitem gromadzi się cieplejsze, a zarazem lżejsze powietrze, które jest zużyte i wymaga wymiany. W przypadku kuchni w lokalu gastronomicznym istotne w pochłanianiu zapachów mogą okazać się również okapy. Najlepiej, aby były one zamieszczone bezpośrednio nad kuchenką, na której gotuje się przeróżne dania. W ten sposób para i zapachy z garnków i patelni będą unosić się bezpośrednio w górę do okapu. Co więcej, wyciąg z tego urządzenia gwarantowany przez odpowiedni silniczek sprawia, że odbywa się to z dużą łatwością. Dzięki temu można w jakimś stopniu zredukować w kuchni zapachy, a także wilgoć.
Jakie meble sprawdzą się w kuchni w lokalu gastronomicznym?
Najlepiej jest postawić na stal nierdzewną. Decyduje się na nią wielu profesjonalistów. Dlaczego jest tak chętnie wybierana? Ma nie tylko estetyczny wygląd, ale jest również bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem. Jest odporna na działanie cieczy, a także na korozję zarówno tą wynikającą z warunków atmosferycznych, jak i rozcieńczonych kwasów. Meble w lokalach gastronomicznych ze względu na bezpieczeństwo powinny być odporne na wysokie temperatury. W przypadku stali nierdzewnej ryzyko podpalenia spada do naprawdę niskiego poziomu. Materiał ten jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwo się go czyści. Doskonałej jakości stoły, umywalki, szafy i szafki ze stali nierdzewnej znajdziesz w sklepie internetowym XXLINOX.